De Vlinder

Bijgewerkt op: 21 jan. 2021

De plannen binnen het mooie landgoed in Bakel werden steeds concreter, en eind 2019 was het dan zover: de verhuizing van alles en iedereen van verpleeghuis Jan de Witkliniek (JWB) naar Sint Jozefsheil (SJB). Inclusief de NAH-afdeling, met 18 relatief jonge bewoners waarvan sommige al tientallen jaren op dezelfde plek woonden.

Het besef dat dit een life event was, zeker voor deze bijzondere doelgroep, was alom aanwezig. Een breed team heeft daarom alles op alles gezet om de verhuizing in goede banen te leiden en te zorgen dat de mensen zo goed mogelijk zouden 'landen' in hun nieuwe omgeving. Begin december 2019 stond alles nog in dozen opgestapeld, maar de kerstboom was opgetuigd in het nieuwe thuis. Alles is naar tevredenheid verlopen. Natuurlijk: je moet je draai vinden in je nieuwe kamer, het personeel heeft even net wat minder aandacht voor je - want ze zijn zelf nog een beetje zoekende - en dan is ook nog eens een nieuwe wet ingegaan die binnenshuis roken voortaan verbiedt. Dus ja: er was wat onrust. Maar alles is naar tevredenheid verlopen. Nu, iets meer dan twee maanden verder, fladderen de meeste bewoners rond als een vlinder. Ziedaar meteen de nieuwe naam van de afdeling. Van ‘de Lindert 1’ naar ‘de Vlinder’. Het verhaal hoe dit tot stand kwam, is de moeite van het vertellen waard. Er leven een heel aantal mooie dieren op het bosrijke landgoed in Bakel; de bosuil, de eekhoorn, de vlinder, de egel... Alle drie de afdelingen te SJB zijn genoemd naar één van deze dieren, via een verkiezing. Iemand had het idee om de bewoners en het personeel een sticker te geven die eenieder mocht plakken op de poster van zijn/haar favoriete dier.

Ook dat zorgde voor wat onrust bij de bewoners van de NAH-afdeling, met als gevolg dat het personeel voor ‘de Egel’ koos als best passende naam voor de afdeling; toch net wat prikkelbaarder dan de gemiddelde verpleeghuisbewoner. De bewoners vroegen zich af: waarom eigenlijk? Zij zagen zichzelf meer als mooie vlinders dan als stekelige egels. Gelijk hadden ze natuurlijk, en massaal vielen ook wij voor de naam de Vlinder. Toch zijn we blij dat er een ergotherapeut aan onze afdeling is verbonden die expert is op het gebied van prikkelverwerking… 😊

145 weergaven
Uitgelichte berichten