Internationale publicatie aangepaste PALOC-schaal

In april heeft Henk Eilander samen met onderzoekers van EENnacoma in een internationaal tijdschrift een aanpassing gepubliceerd van de Post-Acute Level Of Consciousness scale (PALOC-s). Dit is een door hem ontwikkelde en onderzochte schaal om het bewustzijnsniveau van mensen met een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS) te classificeren.


Bij de start van het onderzoek naar het resultaat van de Vroege Intensieve Neurorevalidatie (VIN) voor mensen met LBS ontwikkelde Henk Eilander 20 jaar geleden de PALOC-s. Het onderzoek naar de schaal maakte deel uit van zijn promotieonderzoek in 2008. Na een eerste internationale publicatie in dat jaar en een update in een Nederlands tijdschrift in 2020, is de aangepaste schaal nu ook internationaal toegankelijk onder de naam PALOC-sr. Daarin zijn de nieuwste inzichten verwerkt; met een aanbeveling om deze standaard mee te nemen in het vaststellen van het bewustzijnsniveau van mensen met LBS, zowel in het klinisch volgen als in onderzoek.

Met deze publicatie als aanleiding zal Henk Eilander tijdens het jubileumsymposium Niemand tussen Wal en Schip de cirkel rond maken. Daarmee de geschiedenis verbindend aan toekomstige ontwikkelingen voor mensen met LBS. Met het breed toegankelijk maken van deze aangepaste classificatieschaal is een nieuwe mijlpaal gezet in de lastige diagnostiek van bewustzijnsniveaus.


Lees het artikel hier!

36 weergaven
Uitgelichte berichten